top of page
Image by Robina Weermeijer

Hart & Vaat (CVRM)

Hart- en vaatziekten zijn een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen, maar veel risico's zijn te verkleinen. Bij huisartsenpraktijk Marsdijk helpen we u met Cardiovasculair Risicomanagement (CVRM) om uw hartgezondheid te verbeteren en problemen te voorkomen. Samen kijken we naar uw risicofactoren, zoals bloeddruk, cholesterol en leefstijl, en maken we een persoonlijk plan. Uw gezondheid, onze zorg!

​

Wat is CVRM?

Cardiovasculair Risicomanagement (CVRM) is gericht op het voorkomen van hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct, beroerte of vaatvernauwing. Dit gebeurt door risicofactoren vroegtijdig te herkennen en aan te pakken. Denk hierbij aan een hoge bloeddruk, een hoog cholesterol, roken, overgewicht of diabetes.

Zelfmanagement en preventie

Bij huisartsenpraktijk Marsdijk vinden we het belangrijk dat u zelf de regie neemt over uw gezondheid. Zelfmanagement en preventie spelen daarom een grote rol binnen CVRM. Samen met ons team leert u hoe u risicofactoren kunt herkennen en aanpakken, en hoe u een gezonde leefstijl kunt behouden.

​

Wat betekent zelfmanagement?​

Zelfmanagement houdt in dat u actief betrokken bent bij uw eigen gezondheid. U krijgt de kennis en hulpmiddelen om zelf bewuste keuzes te maken, bijvoorbeeld op het gebied van:

​

  • Voeding: Het kiezen van gezonde en gevarieerde voeding.

  • Beweging: Het integreren van voldoende beweging in uw dagelijks leven.

  • Medicatie: Het goed begrijpen en gebruiken van voorgeschreven medicatie.

  • Monitoren: Zelf uw bloeddruk of gewicht bijhouden, indien nodig.

 

Preventie: voorkomen is beter dan genezen​

Preventie betekent dat we samen werken aan het verkleinen van risico’s, zodat hart- en vaatziekten voorkomen kunnen worden. Dit doen we door:

​

  • Regelmatige controles: Om uw risico in beeld te brengen.

  • Voorlichting: Over leefstijl, voeding en het belang van stoppen met roken.

  • Begeleiding: Door ons CVRM-team om u te ondersteunen bij het behalen van uw gezondheidsdoelen.

 

Samen sterker

Zelfmanagement betekent niet dat u er alleen voor staat. Ons team is er om u te begeleiden, vragen te beantwoorden en u te ondersteunen in het proces. Zo werken we samen aan een gezonder en vitaler leven!

De waarheid over cholesterolverlagende medicijnen

Er is veel discussie over het gebruik van cholesterolverlagende medicijnen, zoals statines. In de video "De echte waarheid achter cholesterol tabletten" legt Dr. Jan Westerink, internist vasculair geneeskundige, uit hoe deze medicijnen werken en wat de voor- en nadelen zijn.

image.png

Meer informatie en handige bronnen

Hieronder vindt u een selectie van betrouwbare en wetenschappelijk onderbouwde bronnen die u kunnen helpen bij het verbeteren van uw hartgezondheid:

​

  1. Thuisarts.nl
    Deze website biedt uitgebreide informatie over hart- en vaatziekten, inclusief symptomen, oorzaken en behandelmogelijkheden. U vindt er ook praktische tips voor leefstijlveranderingen.

  2. Richtlijnendatabase
    Hier vindt u informatie over richtlijnen en aanbevelingen voor cardiovasculair risicomanagement (CVRM), gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke inzichten.

  3. Hartstichting
    De Hartstichting biedt uitgebreide informatie over het voorkomen en behandelen van hart- en vaatziekten. Ze hebben ook een online risicotest waarmee u uw persoonlijke risico kunt inschatten.

  4. Voedingscentrum
    Voor advies over gezonde voeding kunt u terecht bij het Voedingscentrum. Ze bieden richtlijnen voor een gezond eetpatroon dat bijdraagt aan een betere hartgezondheid.

  5. Beweegrichtlijnen
    Reguliere lichaamsbeweging is essentieel voor een gezond hart. De beweegrichtlijnen geven aan hoeveel en welke soorten beweging worden aanbevolen om uw hartgezondheid te ondersteunen.

  6. Stoppen met roken
    Roken is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Deze website biedt diverse programma's en hulpmiddelen om u te helpen bij het stoppen met roken.

  7. Mindfulness en stressreductie
    Chronische stress kan bijdragen aan hartproblemen. Mindfulness en andere stressreductietechnieken kunnen helpen om stress te verminderen en zo uw hartgezondheid te verbeteren.

 

Deze bronnen bieden u de kennis en tools om actief aan uw hartgezondheid te werken. Het is belangrijk om te onthouden dat kleine veranderingen in uw dagelijkse routine al een groot verschil kunnen maken. Neem bij vragen of behoefte aan persoonlijke begeleiding contact op met onze praktijk.

Meld u aan voor leefstijl groepbijeenkomsten!

Onze huisartsenpraktijk organiseert regelmatig leefstijl groepsbijeenkomsten waarin u meer leert over voeding, beweging en andere praktische stappen om uw hartgezondheid te verbeteren. Deel ervaringen met anderen en krijg begeleiding van deskundigen. Interesse? Neem contact op met de praktijk voor meer informatie of om u aan te melden!

customer-loyalty_2973769.png

Veel gestelde vragen!

MJJ-20240925-FotoHR-50.jpg

1

Wat zijn de belangrijkste symptomen van hart- en vaatziekten waar ik op moet letten?

Belangrijke symptomen zijn onder andere pijn op de borst, kortademigheid, vermoeidheid, duizeligheid, of zwelling in de benen. Als u dergelijke klachten ervaart, neem dan direct contact op met uw huisarts.

2

Hoe vaak moet ik op controle komen voor CVRM? hartgezondheid?

De frequentie van de controles hangt af van uw persoonlijke risicoprofiel. In het algemeen plannen we jaarlijkse controles, maar bij een verhoogd risico kan dit vaker zijn. Tijdens de controle meten we onder andere uw bloeddruk, cholesterol en bespreken we uw leefstijl.

3

Kan ik mijn risico op hart- en vaatziekten zelf verkleinen?

Absoluut! Gezonde voeding, regelmatig bewegen, stoppen met roken en het controleren van uw gewicht zijn belangrijke stappen. Wij ondersteunen u hierbij met advies en begeleiding. Samen werken we aan een plan dat bij uw situatie past.

bottom of page